Thursday, 24 February 2011

Hari Jumaat Yang Indah

   Pagi jumaat yang indah lagi barokah...aku bersiap-siap awal jam 7am untuk berkumpul dalam satu majlis yang di aturkan oleh USIM...Majlis nie sangat sederhana tapi Alhamdulillah begitu meriah sekali.Majlis nie begitu meriah dengan memulakan perarakan dari kolej kediaman 1 ke pusat sukan (PAVILION)...kalu nak taw pusat sukan nie tempat semua orang berkumpul hehe...Majlis perarakan dengan alunan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w...Perarakan nie di mulakan dari Pavilion sampai ke Stadium tertutup Nilai,Sampai  saja didalam stadium,beberapa program yang telah di aturkan antaranya Nasyid,Berzanji,Selawat beramai-ramai dan banyak lagi...Majlis di mulakan dengan bacaan ayat-ayat Cinta oleh Ust.Tarmizi iaitu Ust dari Fakulti Pengajian Al-Qur;an & As-Sunnah, SubhanAllah...sangat merdu bacaan ust. Tarmizi...Suasana yang riuh rendah dengan tiba-tiba menjadi sunyi sepi bila mendengar bacaan ayat-ayat Cinta.Alhamdulillah..kita sebagai orang Islam amat wajar menghormati orang menbaca ayat-ayat Cinta.Selepas bacaan ayat-ayat Cinta, tidak ketinggalan juga Naib Cancelor Usim Prof Mohammad Muda memberi beberapa amanat kepada warga Usim. Tapi sayang,aku x dapat nak bagi perhatian sangat...biasalah waktu pagi kan?? mengantuk memang mainan Syaitan yang x henti-henti melalaikan hati manusia...Astghfirullah Al-Aziiiiiim....
    Selepas dari naib cancelor memberi ucapan,dengan tiba-tiba aku tersedar dari tidur,kali nie memang suara merdu yang menusuk masuk dalam hatiku,persembahan nasyid dari students Usim...memang best sangat lagu nasyid tadi,bukan saja-saja pesembahan nasyid nie di alunkan bahkan memang ditujukan khas dalam majlis nie..Selesai saja persembahan nasyid,pengumuman keputusan perarakan terbaik...Alhamdulillah..Kolej Kediaman 1 yang mana tempat aku berteduh nie mendapat 2 penghargaan iaitu Pembarisan terbaik dan Johan keseluruhan...riak wajah ketua kolej Ust Radhi begitu gembira mendengar pengumuman yang di umumkan...berkat kerjasama dalam satu halaqah...Majlis tamat jam 12pm disebabkan hari nie kaum muslimin wajib menunaikan solat jumaat...Sambutan Majlis MauliduRasul peringakat Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)...sweet memories

Tuesday, 22 February 2011

Jutaan Tahniah Buat Insan Istimewa

           Seperti ary-ary biasalah aku pegi kuliah bersama memberku Mas...ary nie sangat tak menyebelahi nasibku sebab kene berjalan kaki ke kuliah...dah tak ada bus terpaksalah berjalan huhu...sedih betol lah ary-ary camnie...apekan daya kan?? hidup tak selalunya senang...bila aku merungut pada ibuku...ibuku selalu mengingati aku..."sabar kak chik...mencari ilmu memerlukan pengorbanan dan pengorbanan itulah membuatkan kita berjaya"....kata-kata ibu aku masih segar lagi dalam ingatanku...setiap kali ada masalah belajar or masalah peribadi aku akan call ibu aku...tak puas aty sangat aku menangis...ibulah tempat aku mengadu masalah...nasib baik ibu aku memahami aku...yelaa anak bongsu kan...bongsu perempuan jer kot walaupun aku ada kakak tapi kakak aku tak ada kat Malaysia...belajar jauh nun di sana....sedih betol...kalau ada cuti..balik kampung tak ada sape-sape pun kat umah melaikan ma,abah dan 3 orang adik laki...aku 7 orang adik beradik semuanya....5 orang lelaki dan 2 perempuan...aku anak bongsu perempuan lah...sebab tue aku manja dengan familyku hehe...pagi tadi aku agak lewat pegi kuliah sebab ada masalah tertentu haha...aku sampai-sampai kat dewan kuliah lecturer dah mengajar separuh jalan daa...first time aku jadi camnie...nak wat camner kan?? bukan aku sengaja pun...haha...tadi aku pegi kuliah dengan muka muram...tak happy macam ary2 biasa...semua sahabatku perasan dengan aku tadi...yelaa...biasa nya aku okey...happy jer...tetiba ary nie aku muram...memang aku tension dari semalam lagi...Hanya Allah saja yang tahu perasaan hambaNya....bila ada masalah aku tak boleh nak share dengan sahabat melainkan ibuku...aku sejukkan atyku dengan mendengar alunan Zikrullah dan Kalamullah...every time bila aku kesunyian or ada masalah  memang aku akan mendengarnya...tapi semalam sampai tertidur  mendengar alunan zikrullah dan kalamullah...kesian kat laptop aku,tak off sampai ke pagi...huhu...jangan rosak sudah erk laptopku sayang....okey aku nak luahkan perasaan yang terbuku di hati ini...sejak semalam ag aku muram...dengan rumate pun aku tak bercakap sangat...memang aku tension...ape tak nya...aku dapat panggilan mesteri dari seorang hamba Allah...

        Insan Mesteri:  dia bertanya pada aku...awak ainz solehah kan?? 
        Aku              : Yup...saya ainz solehah...tapi awak sape erk??
        Insan Mesteri:  awak tak perlu taw sape diri saya....saya nak tanya awak...awak dah bertunang kan??
        Aku     : Alhamdulillah...saya dah bertunang...kenapa yer?? (lembutnya suara aku bercakap dengan dia)
        Insan Mesteri: okey..baguslah kalu cam tue...saya nak pesan sikit kat awak nie...tolong jaga tunang awak k...jangan ganggu hidup saya...!!!
       Aku             : aku terkejut bila dia cakap cam tue...aku cakap kat dia...okey...nanti saya bgtaw dia...mekasih yer..after that...aku soal dia...umm bila saya tengok dalam handset dia...tak der pula,dia buat panggilan or mesej kat awak...tapi yang ada panggilan dari awak!!! cam ner tue...sape ganggu sape nie??
       Insan Mesteri: dengan pantas dia sekat perbualan aku...dia cakap...hello..awak taw tak?? saya dah lame tak berhubung dengan dia...tak pernah mesej pun sejak awak dengan dia bertunang....
       Aku: aku cakap kat dia balik...sudah lah awak...tak perlu gaduh-gaduh soal nie, tepuk dada tanya iman!!! dia pun tanpa kata...terus putuskan talian....
  
           Kurang asam betol lah...dah laa call orang tak bagi salam...putuskan talian pulak tue...orang Islam ker ape nie??...sebenarnya aku taw sape insan nie,walaupun aku tak pernah jumpa dengan dia...ish...sakit aty antara 2 pihak...dengan si dia pun ada...dengan insan mesteri ag lah sakit aty aku...dah lah ganggu aku time study...bila aku cakap dalam kuliah terus dia putuskan talian....owh...tak puas aty??? call pula aku sebelah malam...aduyaiii...memang tak taw malu!!! time aku duk dalam kelas tadi,aku tak dapat nak fokus kat lecturer...aku nangis sepuas aty aku....memang sedih giler...dah lah masalah semalam tak okey ag, tetiba dapat mesej dari si dia...dia foward mesej mesteri ag...kali nie insan mesteri yg ke2 lah...masalah timbul kerana si dia mesej kat aku...kalu tak,aku tak taw pun pasal nie...memang kurang ajar lah yang mesej kat si dia tue...macam-macam dia cakap pasal aku...owh...kalu korang nak taw...dia busybody k...suka jaga tepi kain orang...hak sendiri pun tak terjaga,apatah lagi  nak jaga hak orang lain...kalu nak tegur aku pun,mesej lah kat fB aku,apasal tangan mengada-ngada nak mesej kat dia...geram betol aku...suka sangat nak jaga tepi kain orang....cermin diri sendiri dulu before cermin diri orang lain k!!!! and than plez think before u say something!!! memang aku tak puas aty dengan insan nie...suka aty mak bapak aku lah,aku nak wat ape pun...janji aku tak ganggu hidup orang...tak tahan siap cakap ag kat si dia.."saya baca blog dia"...hampeh..menyampah betol aku dengan insan nie...kalu aku ada nombor Fon dia,memang cari masalah lah....eee...tak terkata aku,memang aku sakit aty dengan sikap insan mesteri nie...apa-apa pun aku berdoa agar Allah membuka pintu aty nya kearah yang lebih baik...jangan terlalu busybody k...memang aku muram lah semalam sampai ke petang tadi baru rasa reda sikit bila bersama sahabat....korang buat lawak memanglah aku suka haha...."aku taw insan tue pasti membaca blog aku...sebab dia cakap kat si dia yang dia baca blog aku...bagus-bagus teruskan membaca blog aku k...segalanya aku dah luah kat blog aku....moga menjadi pengajaran pada dirimu wahai insan yang di gelar hamba Allah....so, tahniah!!! "Jutaan terima kasih buat Insan Istimewa"...di tuju khas buat Insan mesteri....("-")



Monday, 21 February 2011

Suasana di Kampus Usim

Member aku sah di gelar isteri orang (Zila) tudung pink..

Menunggu Farha jemput pegi DKP...

Dalam dewan nie hehe

Detik menunggu keputusan...posing jap

Bergambar dengan Farha

Bersama Farha
Aku bangun awal ary nie untuk pegi kuliah...yelaa..ary pertama kuliah kan..memanglah semangat lebih huhu...kelas aku setiap ary isnin jam 11pg...aku bersiap2 awal pagi nie,selepas siap semua...aku standby tunggu msg or call dari memberku Masitah Orip...ary2 aku pegi kuliah dgn dia...dia lah teman seiringan dengan aku untuk pegi kuliah...selagi dia tak msg or call aku,aku tak kan keluar bilik...tunggu dia msg or call baru aku keluar...haha...ary nie aku save energy untuk berjalan pegi kuliah sebab memberku kak Fatin (Fatin Liyana) jemput dengan kereta...mekasih k.fatin hehe...umm...aku nak citer nyer...pagi nie aku dengan penuh semangat pegi kuliah pagi...huhu...jiwa tenang semalam...pegi kuliah jiwa untuk belajar pun sangat tenang...Alhamdulillah....entahlah jiwa tenang sangat...happy jer ary nie...mungkin jiwa tenang semangat untuk turun mengundi kot...yelah ary nie kan pilihan raya kampus hehe...Pemilihan Perwakilan Pelajar lah (MPP)...awal jam 12pm,aku turun mengundi kat fakulti aku (Fakulti Ekonomi Muamalat) lebih famous panggilan FEM hehe...lebih kurang 10 minit aku berada kat tempat mengundi tue...jiwa tenang tuk memilih calon MPP...Alhamdulillah selesai mengundi,aku terus pegi surau,rehat kat surau sementara menunggu masuk waktu untuk solat Zohor sebelum masuk kuliah jam 2pm...sepanjang aku berada di surau,aku terserempak dengan sahabatku Zila...maaflah name penuh aku tak ingat lah haha...sahabatku nie baru jer selamat di ijab kabulkan..."Selamat Melayari Bahtera Bahagia" Zila...Moga berkekalan hingga ke syurgaNYa...InsyaAllah..aku amek mase lebih kurang 10 minit untuk tengok gambar kawen....subhanAllah...cantik betol sahabatku nie...bak kata orang2 tua...seri pengantin..memang lah lawa hehe...tak lah gurau jer tue...sahabatku nie memang cantik pun :)...selepas tengok gambar kawen,aku terus masuk kuliah jam 2pm...masuk2 jer lecturer dah menunggu kami...maafkan saya Dr.Mariam...tak sengaja masuk lewat hehe...lecturer nie mengajar subjek Contract Law...best sangat belajar dengan lecturer nie hehe...tak mengantuk langsung...tapi tak taw lah pula sahabatku yang lain cam ner perasaan diorang belajar dengan lecturer nie...ape perasaan korang sume bila belajar dengan lecturer nie...mesti seronok kan?? haha...kuliah Contract Law tamat jam 3.30pm dan aku terus balik kolej dengan menaiki kereta mimiey...save lagi energy haha...kalu tak,terpaksalah berjalan kaki tengah2 panas...huhu...kesian kat diriku nie...tapi apakan dayakan...untuk mencari ilmu memerlukan pengorbanan...Jangan merungut untuk mencari ilmu...Ingat tue sahabat2ku sekalian....sampai jer kat bilik,aku terus buka laptop untuk download nota untuk kuliah sebelah malam pula...sambil menikmati makan petang...nak taw tak...aku makan per?? hehe...makan maggi goreng jer...Alhamdulillah...hilang juga kebuluran lapar tue...romantik!!!...makan 1 mangkuk 2 orang...makan dengan Mas jer...seronok tengok Mas makan,selera betol haha...umm...lebih kurang jam 5.30pm,aku bersiap2 untuk keluar pula bersama Mas,kali nie aku keluar ada tujuan besar...huhu...besarlah sangat tujuan aku tue...aku pegi tempat pengumuman keputusan pemilihan perwakilan pelajar...secara outomatik aku jadi penyokong sahabatku Farha...kalu tak ada kad tak boleh masuk,nasib baik lah Farha simpan untuk aku...mekasih...sayang Farha...mmuuuahh...setelah masuk dalam DKP (Dewan Kuliah Pusat),hati aku sungguh nervous...padahal bukan aku pun calon MPP haha...kelakar giler...bukan lah masuk aku nervous dengan pengumuman seketika nanti tue....jangan salah faham pula yer!!!...saat-saat yang di nantikan sudah tiba,pengumuman yang di baca oleh Dato Mohd Asin B. Dollah selaku naib Cancelor Usim, Hal Ehwal Pelajar & Alumni...suasana dalam dewan tadi riuh rendah dengan suara penyokong...Alhamdulillah...MPP 2011 di sandang oleh Ibrahim Hussin...anak jati KELANTAN...bangga aku sebagai anak jati Kelantan...kepada Farha...sekalung tahniah sayang...menjadi MPP...walaupun kak ain jauh denganmu...tetapi kak ain tetap menyokongmu...Semua yang terpilih menjadi MPP...saya ucapkan tahniah buat anda semua...especially buat Halimuddin,sahabat sekuliah aku...anda semualah pemimpin kami memercu wawasan...cemerlang akademik Usim...tunaikan tanggungjawab anda semua dengan sebaik-baiknya...ikhlaskan niat anda...semoga anda semua mendapat keberkatan dariNya...InsyaAllah...masa pun memang agak lewat tadi..aku terus pulang ke kolej dan bersiap-siap untuk ke kuliah pula...Jam 8pm malam kuliah Comercial Law pula...huhu...best belajar tadi..aku menjawab seolan Mis Surianom haha...Mas pandang kat aku bila aku menjawab soalan tadi...terkejut kot hahaha....kelas malam nie 1 jam jer...jam 9pm aku dah sampai kolej haha...badan pun dah penat daa...ary yang paling best buat diriku...memori tercipta di Usim..."GEMBIRA BERSAMA USIM"

Sunday, 20 February 2011

Puteriku Sayang

Sekuntum mawar yang berduri....
 Kelembutan wanita solehah seperti lembutnya kain sutera...
Sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah...

Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu

Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana

Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama

Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya 

My favorite song by Hijjaz... 

Sunnah Orang Berjuang

Berjuang menempah susah
Menanggung derita menongkah fitnah
Itulah gelombang hidup samudera duka
Seorang mujahid membela taufiq..

Dipisah dia berkelana
Dibelenggu dia uzlah mula dibina
Namun jiwa tetap marak memburu cinta
Membara demi Allah dan Rasulnya

Berjuang tak pernah senang
Ombak derita tiada henti
Tenang, resah silih berganti
Inilah sunnah..orang berjuang..

Malamnya bagai rahib merintih sayu
Dihiris dosa air mata
Siangnya bagaikan singa di rimba
Memerah keringat mencurah tenaga
Itulah sunnah..berjuang..ke jalan Allah..

Berjuang memang pahit..
Kerana syurga itu manis
Bukan sedikit mahar yang perlu dibayar
Bukan sedikit pedih yang ditagih

Berjuang ertinya terkorban
Rela terhina kerna kebenaran
Antara dua jadi pilihan.
Dunia yang fana atau syurga..

Berjuang tak pernah senang
Ombak derita tiada henti
Tenang, resah silih berganti
Inilah sunnah orang berjuang

Malamnya bagai rahib merintih sayu
Dihiris dosa air mata
Siangnya bagaikan singa di rimba
Memerah keringat mencurah tenaga

Berjuang ertinya terkorban
Rela terhina kerna kebenaran
Antara dua jadi pilihan.
Dunia yang fana atau syurga..

My favourite song...By Hijjaz....

Saturday, 19 February 2011

GEMBIRA BERSAMA SUKSIS

awal pagi tadi aku di kejutkan oleh aDda (suhada) rumateku....
awal jam 6am...aku bangun dan terus pergi mandi...

perasaanku pagi nie untuk ke program suksis punyer lah semangat....
tetiba semangatku terhenti secara tiba-tiba kerana badan aku kurang sihat...
kira-kira jam 8.05am aku sampai kat perkarangan PKP (pusat kemudahan pelajar) dengan sorg lagi rumateku alawiyah (Syarifah Alawiyah)...seperti biasalah...kene polling dulu untuk catat kehadiran...
selesai catat kehadiran...macam lah tak kenal Tuan Mazlan b. Adam selaku Pegawai Suksis Usim untuk bg taklimat pagi sebelum mulakan program...tp hari ini tak bernasib baik sebab tuan selalu bagi teguran untuk menepati masa...ada juga yang datang lewat...kesian kat tuan menunggu kehadiran kami semua...maafkan kami tuan...tak sengaja hehe...hari nie ada larian 2.4km dengan kelas undang-undang...aku punyer lah tak semangat nak lari...yelah dengan kesihatan tak menizinkan untuk aku lari pagi nie...tapi aku tetap paksa diri aku untuk lari juga...Alhamdulillah...akhirnya aku selamat sampai ke penghujung walaupun diriku tak sihat...Syabas untuk diriku ini...hehe;) selasai saja larian untuk 2.4km,kira-kira jam 10.30am kelas undang-undang bermula...bak kata cik Razak & cik Mawi selaku Jurulatih skuad aku, mareka kata kalau bagi komitmen yang bagus kelas akan berakhir jam 1pm...kalu  tak bagus saya akan sambung jam 2pm...yelah punyer lah semangat bila dengar balik awal hehe...kalu tak,berbau jam 4pm balik...Alhamdulillah...kami bagi komitmen yang bagus sepanjang kelas undang-undang berlangsung tue...dapatlah balik awal...haha...
balik tadi aku tumpang kereta Dhamirah...member aku...malas nk berjalan kaki...panassss sgt cuaca kat Nilai td....hehe...tambah dengan perasaan malas biasalah...banyak alasan!!!
     
Jalan-jalan cari makan.....

Macam yang telah dijanjikan…janji kena tunaikan hehe…balik dari suksis aku terus bersiap-siap untuk keluar ke Kuala Lumpur…jalan-jalan cari makan…orang kata,jauh perjalanan luas pengalaman kan…betol tak??...aku keluar ke KL jam 3 petang menaiki Komuter…aku sampai di hentian Putra jam 4.30pm…kesian kat “si dia” dah puas menunggu aku kat hentian Putra tue…maafkan ain yer abg…ain  tak sengaja nak datang lewat…huhuhu…sampai jer kat KL si dia bagi salam dan aku terus masuk kereta tanpa kata…maafkan ain abg,sepanjang perjalanan ain tak bercakap dengan abg sebab ain penat balik dari program serta ain sakit sangat…tapi ain tak nak bgtaw abg yang ain sakit…ain tak nak menyusahkan abg…aku tak taw nak jalan area KL sebenar nyer nie…tapi si dia bawa aku pergi jalan KLCC,balik jer dari KLCC aku pergi Masjid Jamek…wah aku borong sakan baju tadi…kesian kat si dia hehe…lepas solat maghrib si dia hantar aku balik USIM…jam 9pm aku selamat sampai kolej kediaman…umm…si dia layan jer kerenah aku nie yang sangat mengada-ngada haha…singgah makan kat restoran ADAM yang menjadi pujaan hatiku TOMYAM…sangat-sangat best tomyam restoran Adam tue…before masuk restoran tue,aku terjumpa dengan Mas & Aini…fuuhh…lam diam-diam aini berkata-kata:
Aini: abg Aleq…belanja kitorg makan malam boleh tak??
Aleq: boleh jer…jom lah…
Mas: tengok kat aleq tersipu-sipu malu haha…law kat belakang aleq macam-macam dia kata…bila berdepan 1 perkataan pun tak terkeluar dari mulut…pemalu rupe nyer hehe…
Selesai makan,aku punyer lah malu…ape tak nya…meja sebelah kanan aku Rasyadan senior sekolah aku dulu,Halimuddin member 1 kuliah aku dan meja sebelah kiri aku pula calon MPP Ibrahim Hussin…MasyaAllah punya lah malu aku ketika tue…aku dengan pantas abiskan makanan dan terus keluar dari restoran tue…huhu..malu2…akhir sekali,si dia hantar aku balik kolej..punyer lah penat berjalan hari nie…penuh dengan memori indah…kalu nak taw…”si dia yg bernama Aleq” tue….jeng…jeng…Tunangku…haha…dah lama sangat aku tak jumpa dengan dia…hari nie baru ada peluang untuk aku berjumpa dengan dia…seronok sangat bila berjumpa dengan nya…hehe…nie jer kot coretan aku…dah abis idea daa…thanx kpd pembaca setia blogku…love u all